2014. január 31., péntek

Cukkinis- csokis sütemény



Most, hogy az elmaradásaim átnéztem, találtam még egyet, amit gyorsan fel is teszek. :) Juditkánál volt egy játék még december elején. A blogjáról ezt a süteményt választottam, melyet már elkészítettem sima tepsiben is, nagyon finom. Egyszerű, de nagyszerű kategória.


Hozzávalók:
  • 25 dkg. liszt
  • 15 dkg. cukor
  • 1 tábla étcsokoládé
  • 20 dkg. cukkini reszelve
  • 2 dkg. keserű kakaópor
  • 1 / 2 cs. sütőpor
  • 2 db. tojás
  • 1, 5 dl. olaj
  • 1 tk. vaníliaaroma
  • + 5 dkg dió, vagy mogyoró, esetleg mandula - a díszítéshez.


Elkészítés:

A csokoládét vágjuk apróra és a többi hozzávalóval együtt keverjük egynemű masszává.
Egy püspökkenyér formát vajazzunk és lisztezzünk ki, simítsuk bele a masszát.
Szórjuk meg durvára vágott dióval és előmelegített 160 C fokon süssük 40 - 45 percig.




Nyertem!! :)

A Takarékos konyha blog "Házilag is elkészíthető" játékán Évától egy csoda klassz ajándékcsomagot nyertem. Köszönöm szépen!! :)
Remélem nem haragszol kedves Éva, de a Te képed teszem be az ajándékokról, mert én azóta már kibontottam, és használatba is vettem őket...


Ismerjük meg egymást!

Gerdi hívott meg erre a játékra. Köszi! :)
Szabályok is vannak, mint mindig a játékok során. :)
1. Linkeld be azt az embert a blogodba, aki megjelölt.
2. Ossz meg magadról hét dolgot, akár különleges, akár hétköznapi.
3. Jelölj ki 7 embert, nevezd meg és linkeld be őket a blogodba.
4. Egy hozzászólásban értesítsd őket a blogjukon, hogy kik lettek megjelölve.
Első pont kipipálva.
Második pont, a 7 dolog magamról:
  1. Negyvennégy éves vagyok. Engem nem zavar. :) 
  2. Fiam már 21 lesz az idén, kislányom 12. 
  3. Pest megyében élek Isaszegen. Szeretek itt élni, szeretem a házunk, de a tavalyi év után ez (remélem csak most még, aztán majd elmúlik) nem annyira igaz. Nehéz itthon meglennem a házban. A tavalyi év volt életem és a családom legnehezebb/legszarabb éve. Nagyon nehezen állunk fel belőle... Közel majdnem 24 év szinte tökéletes házasságnak vetett véget egy rohadt betegség. 
  4. Egészségügyi végzettségem van, régen büszke voltam erre, ma már talán nem annyira... A jelenlegi munkám szeretem, azért van köze az egészségügyhöz. :) 
  5. Alapvetően vidám ember vagyok/voltam.
  6. Nehéz zavarba hozni, szókimondó vagyok.
  7. Végül pedig szeretem a blogom. :) Szeretnék sokkal több gyönyörű porcelánnal, kiegészítőkkel rendelkezni, hogy gyönyörűbb képeket készítsek, ja, és egy szuper géppel hozzá, de egyenlőre ez van, ennyivel kell beérje a kedves idelátogató, na és persze jómagam. :D
Ennyi lenne 7 pontban nagyon röviden magamról. Remélem tudtam magamról valami újdonságot is írni.

Végül pedig mivel elég rég jártam a blogokon, így akiknek szerettem volna küldeni, azok mind megkapták már, ezért egyenlőre nem küldöm tovább, DE nyitott szemmel járok, és ha találok valakit aki még nem "vallott" magáról azt be fogom linkelni. :)

2014. január 23., csütörtök

Kakaós- fehércsokis- marcipános keksz

 


Trollanyutól hoztam a receptet. Nagyon finom!


Hozzávalók:
  • 30 dkg. liszt 
  • 2 púpozott ek. kakaó
  • 10. dkg. cukor
  • 20 dkg. puha marcipán 
  • 10 dkg. puha vaj 
  • kb. 1 dl. joghurt 
  • 1 tojás sárgája 
  • 1 egész tojás 
  • 2 csapott tk. sütőpor 
  • 10 dkg. fehércsoki chips.


Elkészítés:

A sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet, marcipánt, vajat, joghurtot, a tojást és a tojássárgát késes robotgépben gyorsan összedolgozzuk, gyorsan összeáll a tészta. Fontos, hogy a marcipán puha legyen.
A végén belekeverjük a fehér csokilencsét is.
Kanállal gombócokat formázunk, a kézzel kicsit lelapítjuk, sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.
Előmelegített 170 C fokos sütőben kb. 10-12 perc alatt megsülnek, attól függ mekkora kekszeket készítünk.
A sütőpapíron hagyjuk őket hűlni, majd átpakoljuk őket egy rácsra és teljesen kihűtjük.









2014. január 18., szombat

Fokhagymás (szaftos) hús





A receptet Hankka blogjáról kölcsönöztem. Nagyon finom, köszi Hankka! Nálam csak a fele adagból készült. Ajánlom kipróbálásra már csak azért is, mert az egyébként disznóhúst nem evő kislányom, jóízűen befalatozta. :)



Hozzávalók:
  • kb. 80 dkg. sertéstarja
  • 1/2 fej fokhagyma
  • só, bors, morzsolt majoránna
  • kevés zsír.



Elkészítés:

A húst felszeleteljük.
Minden szelet húst megsózunk és borsozunk, majd tálcára rakjuk.
Megtisztítjuk a fokhagymát.
Egy lábast jól kikenünk zsírral.
A húsokat a lábasba rétegezzük, minden réteget fűszerezünk morzsolt majoránnával és zúzott fokhagymával.
Egy kevés vizet öntünk alá - elég, ha kb. félig lepi el a húsokat -, majd lefedve 200 C fokra előmelegített sütőbe tesszük a lábast.
Másfél óra elteltével a lábasról levesszük a fedőt, visszatesszük a sütőbe, és hagytam, hogy egy kis színt kapjon a hús, kicsit megpiruljon.

Amikor a hússzeletek szép pirosra sültek, kivesszük a sütőből, és tálaljuk.



Jó étvágyat! :)

2014. január 14., kedd

Citromkrémes pite




A receptet Chef Vikitől hoztam. Most sütöttem először vakon tésztát, semmi ördöngösség sincs benne, pedig azt hittem. Rizst használtam hozzá. A torta nagyon finom, talán annyi, hogy személy szerint nekem kicsit sok volt bele a citrom mennyisége, legközelebb csak 1 deciliternyit fogok beletenni. Köszönöm a receptet!


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 15 dkg. liszt
  • 4 dkg. cukor
  • 4 dkg. vaj/margarin
  • 1 tojás sárgája
  • 1-2 ek. tej
  • csipet só

A citromkrémhez:

  • 4 tojás
  • 16 dkg. cukor
  • 1,5 dl. citromlé frissen facsarva (4 citrom leve)
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1,5 ek. liszt

A tálaláshoz:

  • tejszín.




Elkészítés:

A lisztet, a cukrot, a sót összekeverjük, gyors mozdulatokkal (avagy a késes betétű robotgéppel pár pillanat alatt!) összemorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és a tejet, sima tésztává gyúrjuk. Ha nem áll össze, adjunk hozzá apránként tejet, de ne ragadjon a tészta!
Egy 22 cm-es piteformát vagy kapcsos tortaformát kivajazunk, és belenyújtjuk a tésztát úgy, hogy kb. 2 cm-nyi pereme legyen. Az így kibélelt formát hűtőbe tesszük min. 30 percre.
Hűlést követően a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát "vakon" elősütjük: sütőpapírral vagy alufóliával beborítjuk, és egyenletesen rizst, babot vagy egyéb nehezéket szórunk rá, így sülés közben a tészta nem púposodik fel, nem deformálódik.
Az előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
Míg a tészta sül, elkészítjük a citromkrémet. Kifacsarjuk 4 citrom levét, és átszűrjük - kb. mennyiség, nekem 4 citrom pont elég volt.
A tojásokat a cukorral robotgéppel habosra, világosra, levegősre keverjük. Apránként hozzáadjuk - folyamatos keverés mellett - előbb a citromlevet, a vaníliát, majd a lisztet is.
Az elősütött tésztáról eltávolítjuk a sütőpapírt/fóliát a nehezékkel együtt (óvatosan, tűzforró!). A formát a sütő félig kihúzott rácsára visszatesszük, és a citromos-tojásos krémet óvatosan beleöntjük a tésztakehelybe. Így biztos nem fog kilötyögni a riasztóan folyékony citromkrém.
Ha megtöltöttük a tésztát, toljuk be a rácsot a sütőbe, és süssük tovább a pitét 180 C fokon 15 percig, míg a teteje és a széle aranybarna nem lesz, majd 150 C fokra mérsékelve a hőfokot további 5 percig.
A 15 perces sütési idő után mindenképpen nézzünk rá, sütőfüggő a dolog. Ha könnyed érintésre szilárdnak tűnik a krém, és a tészta széle is megpirult, nyugodtan kivehetjük, elkészült.
Hagyjuk langyosra hűlni a formában, majd cikkekre szeletelve, lágyan felvert tejszínhab kíséretében tálaljuk.
A maradékot tároljuk hűtőszekrényben!



2014. január 11., szombat

Pásztorpite




Több változata található a neten. Nekem a legszimpatikusabbnak ez volt, amit ezen a blogon találtam. Nyilván ez sem az eredeti, mert azt bárányhúsból kell készíteni, viszont bizton állítom nagyon finom. Nálam picit módosultak a hozzávalók, így írom le. 


Hozzávalók:
  • kevés olaj 
  • 3 db. sárgarépa 
  • 1 db. vöröshagyma 
  • 50 dkg. darált sertéshús 
  • 1 konzerv hámozott paradicsom 
  • 40 dkg. zöldborsó 
  • 3 tk. Worcestershire szósz 
  • 1 kg. krumpli (tisztítás utáni súly) 
  • margarin, tej 
  • kakukkfű 
  • só, őrölt bors 
  • kb. 1/2 dl víz. 



Elkészítés:

A pitéhez első körben készítsük el a húsragut, illetve párhuzamosan ennek megfőzésével tegyük fel a krumplit főni.
Kevés olajon dinszteljük meg a hagymát, adjuk hozzá a darált húst, pirítsuk fehéredésig, majd pároljuk meg az apróra felkockázott répa, zöldborsó és paradicsom kíséretében. Fűszerezzük Worcestershire szósszal, sóval, borssal, kakukkfűvel, majd kevés vízzel öntsük fel.
Fedő alatt főzzük össze alaposan a ragu alkatrészeit, amíg finom szaftos elegyet nem képeznek.
A főtt krumpliból a margarinnal és tejjel pürét készítünk.
A pásztor pitét egy kerámia tálban, vagy tepsiben sütjük: alulra a húsragu, felülre pedig a krumplipüré kerül.
Magas hőfokon sütjük kb. 1 óráig, vagy amíg a teteje meg nem pirul egy kicsit.
Bátran lehet variálni más zöldségekkel is a ragut, nagy divat például a mexikói pásztor pite, aminek a klasszikus zöldség elemeit lecserélik kukoricára, babra, kaliforniai paprikára.



Jó étvágyat! :)

2014. január 5., vasárnap

Marcipános kekszek




Karácsonyi aprósüti volt szintén. Krisztina blogján találtam. Ropogós, omlós keksz.






 Hozzávalók:
  • 10 dkg. marcipán 
  • 17 dkg. darált mandula
  • 8 dkg. porcukor
  • 25 dkg. finomliszt
  • csipet só
  • 25 dkg. puha vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 késhegynyi vaníliapor
  • 1 kiskanál keserű mandula aroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • a díszítéshez tetszés szerint: étcsokoládé, fehér csokoládé, cukorgyöngyök, ételfesték.



Elkészítés:

A tésztához a marcipánt alaposan lereszeljük és a többi hozzávalóval együtt sima tésztává gyúrjuk.
Frissen tartó fóliába csomagolva legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk,de ne túl vékonyra,mert akkor eltörhet a süteményünk.
Tetszőleges formákat szaggatunk ki belőle.
Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk és előmelegített 180 C fokos sütőben készre sütjük kb. 10 perc alatt.
Amikor a szélei kezdenek aranybarnák lenni, akkor van kész.
A sütőlemezen hagyjuk hűlni, majd miután megszilárdult tegyük át hűlni tálcára.
Amikor kihűlt az összes keksz ízlés szerint díszíthetjük olvasztott csokoládéval és cukorgyöngyökkel.
















2014. január 4., szombat

Marcipános puszedli




Az idén karácsonyra nem csináltam túl nagy sütkérezést, több okból kifolyólag... Néhány apró sütit készítettem csak. Ez az egyik, ez viszont nagyon jól sikerült, nagyon finom! A receptet erről a blogról hoztam. A lényeg, hogy egyforma számú marcipán és sütigolyót próbáljunk meg formálni. Nekem 50 darab lett. Fázisképeket nem készítettem, de a fenti linken találhatóak azok is, ha nem egyértelmű a leírás. :)


Hozzávalók:

A tésztához:
  • 35 dkg. liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 17,5 dkg. vaj
  • 20 dkg. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • késhegynyi só

A töltelék:
  • 20 dkg. marcipánmassza.


Elkészítés:

A lisztben elkeverjük a sütőport, majd a többi hozzávalóval gyorsan begyúrjuk a tésztát, és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük fél órára.
Közben két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A marcipánmasszából kisebb gombócokat formázunk.
A hűtőben pihentetett tésztából nagyobb, körülbelül dió nagyságú golyókat formázunk.
A tészta gombócok közepébe mélyedést nyomunk, belehelyezünk egy-egy marcipángolyót, majd összezárjuk körülötte a tésztát.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük nem túl közel egymáshoz, és 170 fokon 15 perc alatt megsütjük.
Még forrón megszórjuk porcukorral.



2014. január 1., szerda

Duplán sajtos pogácsa kelesztés nélkül- Békés, boldog új évet kívánok!!




Krisztinánál akadt meg a  szemem ezen az egyszerűen elkészíthető pogácsa recepten. Érdemes kipróbálni, nagyon finom! Köszi a receptet!





Hozzávalók:

A tésztához:
  • 40 dkg. liszt
  • 25 dkg. puha langyos margarin
  • 2 dl. tejföl
  • 3 dkg. élesztő
  • 15 dkg. reszelt füstölt sajt
  • 2 tk. só

A tetejére:
  • 2 tojássárgája
  • reszelt sajt (füstölt és trappista keveréke).


Elkészítés:

Összegyúrjuk a hozzávalókat! Nem kell keleszteni, és nem kell az élesztőt felfuttatni! Szép könnyű tészta lesz.
Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsibe pakolgatjuk egymástól 2 cm-re, tetejét tojássárgájával megkenjük és reszelt sajttal megszórjuk.
Előmelegített 190 C fokos sütőben arany színűre sütjük, kb. 15-20 perc alatt. Langyosan, hidegen egyaránt finom!



 

Kívánok mindenkinek békés, egészségben gazdag, boldog új évet!!