Szombaton piacon voltam és az egyik ismerős árus, akinél fűszernövényeket szoktam venni a kezembe nyomott egy zacskónyi mángold levelet. Már hallottam róla, hogy van ilyen növény, de, hogy mit lehet belőle főzni, meg hogy hogyan arról fogalmam sem volt. Körbenéztem a neten és találtam néhány ígéretes receptet. Hosszas tanakodás után választottam ezt. A családnak nem igazán nyerte el a tetszését, de nekem kifejezetten ízlett. :) A hozzávalók, és ahogyan nálam készült.
Hozzávalók:
- 7 db. mángold levél
- 2 db. nagyobb krumpli
- 1 db. közepes vöröshagyma
- 3 db. tojás
- só, őrölt bors, pirospaprika
A salátához:
- 2 db. nagyobb paradicsom
- 1 db. lilahagyma
- 1 db. paprika
- 1 db. mángold levél
- csipetnyi só, olaj.
Elkészítés:
Az alaposan megmosott leveleket pár pillanatig forrásban lévő vízbe mártottam, ettől kellően megpuhul, könnyű lesz vele bánni.
A levelek nagyságától függ, hogy hány darabból készítünk egy tekercset: nekem szép nagyok voltak egy darabot használtam egy tekercshez.
Apró kockára vágtam a krumplit olajban kisütöttem az apróra vágott vöröshagymával együtt. Nem kell megpirítani. Az olajból leöntöttem, csak egy kicsit hagytam alatta, ezután öntöttem rá a tojásokat.
A tojásokat felvertem, sóztam, borsoztam, szórtam rá pirospaprikát, majd ráöntöttem a krumplira, és megsütöttem őket együtt.
Halmokat tettem a krumplis rántottából a mángold levelekre és tekercseket készítettem belőlük.
Végül lisztbe, tojásba, morzsába forgattam, és forró olajban kisütöttem.
Köretnek salátát készítettem hozzá:
Még soha nem találkoztam mángoldlevéllel, de amit készítettél belőle, az nagyon tetszik! Mihez hasonlítható vajon az íze, illata, aromája?
VálaszTörlésvalószínűnek tartom, hogy nálunk sem lenne lelkes a család. de nekem bejönne, az tény.
VálaszTörlésmángold, az a spenóthoz áll legközelebb.
Még én sem ettem, de nagyon guszta a képeken, szívesen megkóstolnám! :)
VálaszTörlésÉvek óta nem ettem, pedig szerintem nagyon finom. Igaz nekem a spenót a kedvencem:) Magyarországon volt a kertemben, igaz tölteni sose próbáltam, de nagyon fincsi lehet így is.
VálaszTörlésMég sosem ettem és nem is láttam. Különben ilyen a család nálunk is, erre biztosan fintorognának, de aztán azért megeszik - a blogom óta már ezt elértem -, én viszont kifejezetten gusztának találom és a hozzávalókból ítélve, nekem nagyon bejönne!!! :)
VálaszTörlésMég nem ettem ugyan mángoldot, csak hallomásból ismerem, de annyira jól néz ki a belőle készült étel, hogy szívesen megkóstolnám!
VálaszTörlésEz erúsen jólhangzik,bár mángoldot én sem ettem edig,de szeretek minden zöld lapit(levelet).
VálaszTörlésIgazán érdekes, mindenesetre megkóstolnám... :)
VálaszTörlésÉn azon eszelek, mivel mángoldhoz nem igen jutok hozzá, mivel is helyettesíthetném. Az étel nagyon megtetszett!
VálaszTörlésNekem biztosan ízlene! Nem mintha már ettem volna mángoldot, de... állnék elébe ismeretlenül is:))
VálaszTörlésKöszönöm szépen a hozzászólásokat! :)
VálaszTörlésVicuska!
A spenóthoz hasonlít az íze, de erőteljesebb. :)
4Gyerek, Csilla- köszönöm a felvilágosítást, keresni fogom a piacon, hiszen a spenótot kedvelem :)
VálaszTörlésholnap próbálom, nagyon jól néz ki!!
VálaszTörlésKíváncsian várom, hogy fog-e ízleni? :)
Törlés