Nálam így készül.
Hozzávalók:
- sárgabarack
- kilogrammonként 30-40 dkg. cukor
- tartósítószer (jelen esetben Nátrium- benzoát).
Elkészítés:
A barackot megmosom, kimagozom, az esetleges rossz részeket kivágom belőle.
Beleteszem egy nagy fazékba, és ráöntöm a cukrot. Összekeverem.
Cukrostól áll egy teljes napot.
Ekkor felteszem a gázra, majd mikor már kezd forrni, botmixerrel összeturmixolom.
Forrástól kb. 1,5 órán át főzöm állandóan kevergetve, tartalékon.
Az utolsó 5 percben beleteszem a kb. 1 kk. tartósítót, majd az öt perc leteltével elzárom, és a kimosott üvegekbe szedem.
Egy nagy dobozt kibélelek pléddel, bele az üvegek, letakarom még egy pléddel, és ebben a száraz dunsztban kihűtöm. Kb. 2 nap.
Az, hogy mikor kellően sűrű így nézem: egy kistányérra kiszedek a lekvárból, kihűtöm, és megnézem, ha úgy ítélem meg, hogy jó, akkor tartósítom, és befejezem a főzését.
Mi is hasonlóan készítjük, imádjuk:)
VálaszTörlésDe jó lenne, készíteni, ha nem aranyáron lenne itt a barack! Otthon sincs, marad a tavalyi lekvár lefogyasztása. :-))
VálaszTörlésKati!
VálaszTörlésMi is, legfinomabb bármiben a házi lekvár! :)))
Gionetta!
Ahhoz képest, hogy most van a barackszezon itt is nagyon drága, főleg, ha többet vesz az ember, lekvárhoz. Nekem szerencsém volt, kaptam egy nagy kosárral, azért sikerült lekvárt főznöm az idén. :) Ha viszont maradt tavalyról, az is tökéletes. :)))
Én is szoktam befőzni, a süteményekben nincs is jobb a házi baracklekvárnál! :) Másképp főzöm, de érdemes lenne kipróbálni az általa leírt módon is! :)
VálaszTörlésA legfinomabb lekvár a világon! Nekem Ő az első, hú nem is akarok rágondolni, mert már megyek is a konyhába.
VálaszTörlésFriss kenyérrel és egy pohár tejjel minden nap megenném. :)
Csodásan néz ki a lekvárod! Sajnos, az idén én sem fogok főzni, nagyon drága:( Én is hasonló képen készítem csak nem turmixolom össze.
VálaszTörlésSok lekvárt szeretek, de a sárgabarack a kedvenc. :P Két hete Mi is főztünk sárgabaracklekvárt, fotóim is vannak róla, de még nem volt időm vele foglalkozni...
VálaszTörlésSzép színű a Te lekvárod is, nagyon csábító azon a kiflin... :P
Hankka!
VálaszTörlésÖssze sem hasonlíthatók. Azóta már láttam igen, hogy hogyan készül nálad. :)))
Barbi!
Jahh, bizony jó ropogós héjjal... :DDD
Roza!
Drága sajnos! :( Én kaptam egy nagy kosárral, ezért készülhetett...
Gabriella!
Köszi, megnézem majd, ha felteszed. :)
Én is pont így készítettem,kb 3 hete tettem el, és most a párommal úgy döntöttük,megkóstoljuk,de amint kibontottuk,rá kellett szörnyű "gyógyszer" íze van az egész üveg lekvárnak,pedig egészen kevés Nátrium-benzoátot raktam bele, pontosabban csak a tetejét szórtam meg vele.
VálaszTörlésVan esetleg ötlet arra vonatkozóan, hogy mitől lehet ez?Félek, hogy ki kell dobnom az egészet:(
Én is pont így készítettem,kb 3 hete tettem el, és most a párommal úgy döntöttük,megkóstoljuk,de amint kibontottuk,rá kellett szörnyű "gyógyszer" íze van az egész üveg lekvárnak,pedig egészen kevés Nátrium-benzoátot raktam bele, pontosabban csak a tetejét szórtam meg vele.
VálaszTörlésVan esetleg ötlet arra vonatkozóan, hogy mitől lehet ez?Félek, hogy ki kell dobnom az egészet:(
Hogy mitől lehet "gyógyszer" íze, sajnos nem tudom. :( Nem kozmált kicsit oda? Én még nem bontottam fel, de maradt, és azt megeszegettük. Annak nem volt semmi mellékíze...
Törlés