Kedves Barbi!
Köszönöm!!
Lassan már nyitok a neveddel egy címkét, annyi mindent sütöttem Tőled! :)))
Az eredeti recept így hangzik:
Hozzávalók:
- 35 dkg. liszt
- 1 tojás
- 5 dkg. cukor
- 20 dkg. margarin vagy 15 dkg. zsír
- 1 dl. tej
- 1 dkg. élesztő
- 1 csipetnyi sütőpor
- 1 csipet só
Töltelék:
- 15 dkg. darált mák
- 12 dkg. porcukor
- eper lekvár, de lehet meggy és szilva is.
Csokoládémáz:
- 10 dkg cukor
- 3 dkg. kakaó
- 3 dkg. vaj.
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben 1 kockacukorral felfuttatjuk.
A sütőporos lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót és jól összedolgozzuk.
A tésztát 3 egyenlő részre vágjuk, és kinyújtjuk a lapokat.
Egy kivajazott, kilisztezett tepsi aljára simítjuk az egyik lapot és megkenjük bőségesen lekvárral, majd a cukros-mákos keverék felével megszórjuk a lekvárt, erre megy a második tésztalap, újra lekvár és újra mák, végül a harmadik tésztlap.
Félretesszük és 1 órát kelesztjük szobahőmérsékleten.
Tetejét villával megszurkáljuk és 180 fokon világos barnára sütjük.
Az élesztőt a langyos tejben 1 kockacukorral felfuttatjuk.
A sütőporos lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót és jól összedolgozzuk.
A tésztát 3 egyenlő részre vágjuk, és kinyújtjuk a lapokat.
Egy kivajazott, kilisztezett tepsi aljára simítjuk az egyik lapot és megkenjük bőségesen lekvárral, majd a cukros-mákos keverék felével megszórjuk a lekvárt, erre megy a második tésztalap, újra lekvár és újra mák, végül a harmadik tésztlap.
Félretesszük és 1 órát kelesztjük szobahőmérsékleten.
Tetejét villával megszurkáljuk és 180 fokon világos barnára sütjük.
Ha kihűlt, bevonjuk a csokoládémázzal.
Hát ez gyönyörű lett!!! A csokiréteg is a tetején, meg ezek a szépen vágott szeletek! De megenném! Köszönöm, hogy felraktad és a kedves szavaid is jólesnek nagyon! :D
VálaszTörlésMár kérdezni akartam, hogy milyen a számoló program, mert írtad, hogy már működik. Tetszik, hasznát veszed?
Én köszönöm! :)
TörlésA program remek!! Most, hogy már működik, tényleg egyszerű használni, és számolni vele. :)
Nagyon szép! Még mákkal nem is láttam zserbót, nagyon finom lehet!
VálaszTörlésKöszönöm! Én is Barbinál láttam először. :) Finom lett, a tészta is remek.
TörlésSzépek és finoman kandikál ki a mákcsík a lapok között!
VálaszTörlésKöszi Vicuska!
TörlésNagyon szeretem a zserbót de mákkal még nem készítettem. Itt az ideje, hogy kipróbáljam. Csak valamivel rá kéne vennem a mákomat a ledarálódásra, mert a késes aprítóm nem akaródzik elbírni vele.Pedig van 1 kg mákom és a hűtőben csak arra vár, hogy feldolgozzam és megegyük.
VálaszTörlésNagyon szépségesek ezek a szeletek, igazán kívánatosak!!
Köszönöm Tündi! :) Na, ez az én gondom is, én kávédarálóval szoktam ledarálni, adok mellé mindig egy kis cukrot is. :) Próbáltam már én is késessel, de az nem vitte. A múltkor vettem kész máktölteléket, huhh, nem volt finom. :(
TörlésLehet, hogy furán hangzik, de soha nem darálom le a mákot, egész mákszemeket használok :) Mi így szeretjük!
TörlésVicuska! Ha azt mondod jó lesz darálás nélkül is akkor ki hamar ki fogom próbálni ezt a mákos zserbót. Végül is rossz nem lehet úgy sem, csak más mint ha darálva lenne...
TörlésEz nekem valóban kicsit furán hangzik, de ha Tündi kipróbálja, várom róla a véleményét. :) Rossz biztos nem, mert a mák finom, csak nem ropog?? :)))
TörlésNem készítettem még mákos zserbót... Gyönyörűen szeletelted a süteményeket, olyan ügyes vagy! Nagyon kívánatosak! :)
VálaszTörlésHa szeretitek a mákost, próbáld ki, a lánykám alig akarta abbahagyni, annyira ízlett neki, pedig nem kicsit válogatós. :DDD Köszönöm, aranyos vagy, sikerült egyformákká nyújtanom a lapokat, pedig nem annyira jellemző rám. :)))
TörlésGyönyörű lett,még soha nem készítettem mákos zserbót,de már sokan mondták,hogy nagyon finom,ki kell most már próbálni!:-)
VálaszTörlésKöszönöm! :) Szerintem is ki kell próbálni, kíváncsian várom, hogy hogy ízlik majd. :)))
TörlésTökéletes! A mákot imádom, már mentem is. :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésTényleg tökéletesek:) Már régen kinéztem Barbinál, imádom a mákot:) Gyönyörűen felszeletelted, mostmár ki kell próbálnom.
VálaszTörlésKöszi! Igen, tudom, mi is imádjuk! :))) Én is azóta tervezem, mióta megláttam nála. :) Nagyon jó volt a tészta is, és sikerült a szélei kivételével tényleg szépre szeletelni. :)
TörlésNagyon guszta lett. Hallottam már mákos zserbóról de még sosem próbáltam, pedig ez tényleg szuper lehet :)
VálaszTörlésKöszi szépen! Szerintünk az. :)
TörlésNagyon-nagyon szeretjük a mákos zserbót. Holnap azt sütök, mert az unokáim oda vannak érte, úgyis mennek a Dunára, jéghorgászni, utravalónak. Nekem még nem sikerült ilyen szép szeleteket vágni, de az én kezem mindig egy kicsit félrehúz. Tökéletes!:))
VálaszTörlésJég horgászni?, hű de bátor gyerekek. :) Mi voltunk kb. 3 éve a Balatonon amikor nagyon befagyott, én majd betojtam rámenni, persze a gyerekeim imádták a helyzetet :DDD Ilyen szépen nekem se mindig sikerül, de nem is az a lényeg, hanem az íze. :)
TörlésDe vastag csokiréteg van a tetején! És még hullámos is... Nagyon jól néz ki a zserbód!
VálaszTörlésMegsütöttem nagyon izlett a családnak.Jöhet a következök sütése is.
VálaszTörlésEzt is el KELL készítenem!
VálaszTörlésA mázról pedig úgy gondolom, ha a kakaó belekeverése előtt egy kicsit kiveszek a fehérből, talán meg lehet úgy csinálni, hogy cirádázott legyen :) Az összetevők alapján csodás lehet.
Amúgy is a mákos dolgokat rendkívül szeretem.