2011. október 30., vasárnap

Hokkaido kalács csokival



A múltkori mákos kalácsnak olyan nagy sikere volt, hogy közkívánatra sütöttem mégy egy kalácsot. :)))
Limara, és Macikonyha receptje alapján készült. Köszönöm! 

Hozzávalók:
  • 2 dl. tej
  • 2 dl. tejszín
  • 1 tojás
  • 2 g. só
  • 1 ek. tejpor
  • 8 dkg. cukor
  • 6 dkg. finomliszt
  • 54 dkg. BL 80-as liszt
  • 3 dkg. élesztő.

Elkészítés:

Kevés tejben, kis cukorral az élesztőt felfuttatom, majd a hozzávalókból géppel tésztát dagasztok.
Duplájára kelesztem.
Mikor megkelt, 4 egyforma darabba vágom, kinyújtom hosszúkásra, megszórom csokival, és feltekerem, mint a bejglit.
Sütőpapírral kibélelt formába teszem, és ismét kelesztem duplájára.
Ezután tojással lekenem, és 180 C fokos sütőben kb. 35-40 percig sütöm.

Hatalmasra kelt, és sült. Ehhez tényleg szükségeltetik forma, mert hiába támasztottam ki papírral, nem lett az igazi. Kevés sót még elbírna szerintem. Nagyon jó kis tészta, legközelebb fonni fogom belőle a kalácsot. :)))










2011. október 29., szombat

Feketeerdő torta



Diabetikusan, ahogy én készítettem.
Tegnap készült az évfordulónkra. 
Egy teljesen diabetikus tortával készültem volna(már jó régen kinéztem az egyik oldalon), de kész kudarc volt... Így kerestem egy másikat, amit az egyik szakácskönyvemben találtam. Ez már elfogadható lett. :)

Hozzávalók:

A piskótához:
  • 6 tojás
  • 10 dkg. glukonon
  • 12 dkg. liszt
  • 2 dkg. kakaó
  • reszelt citromhéj
  • 1/2 cs. sütőpor.

A krémhez:
  • 1/2 l. növényi tejszín
  • pár csepp folyékony édesítő
  • meggy, meggylekvár.

Elkészítés:

A tojások fehérjét a fele glukononnal kemény habbá vertem. A sárgákat a másik felével habosra kevertem, hozzáadtam a sütőporos, kakaós lisztet, és a citromhéjat. Kevés habbal a tésztát elkevertem, majd a maradék habot óvatosan belekevertem.
Kisebb tortaformát kibéleltem sütőpapírral beleöntöttem a masszát, és előmelegített 180 C fokos sütőben sütöttem készre 35 perc alatt. Tűpróba!
Kihűtöttem, majd három felé vágtam.
A tejszínt habbá vertem, néhány csepp édesítőt tettem csak bele, mert alapból édes.
Az első tortalapra kentem egy kis lekvárt, tettem rá habot, és néhány szem lecsepegtetett félbevágott meggyet, következő lap, ismét ez a töltelék, majd a harmadik lapot csak habbal kentem, és a tortát körben is, ezután feldíszítettem. 
Hűtöttem.




Csirkecomb baconnal, és füstölt sajttal

A tegnapi ünnepi vacsoránk ez volt. Nagyon finom, tegnap volt a házassági évfordulónk, a huszonkettedik. :)

Hozzávalók:
  • 4 db. egész csirkecomb, bőrösen
  • 5 dkg. füstölt reszelt sajt
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl. tejföl
  • 2 ek. liszt
  • bacon szalonna
  • pirospaprika, só, bors
  • étolaj.

Elkészítés:

A lisztet, paprikát, sót, borsot összekeverem. Beleforgatom a combokat, és zsírozott tepsibe egymás mellé teszem.
A hagymát vékony karikákra vágom, rápakolom a combokra, arra megy a reszelt sajt, és rá a bacon szalonna szeletek.
A tejfölben elkeverem az olajat (kb. 1 dl.), belekeverem a maradék lisztet, a zúzott, vagy aprított fokhagymát, és rákenem a tetejére.
Alufóliával lefedem a tepsit, majd így sütöm puhulásig. 
200 C fokon sütöttem 50 percig.
Legvégén fóliát leveszem, és ropogósra sütöm. 
Párolt rizs, zöldsaláta, krumplipüré adható mellé.






Jó étvágyat! :)
 

2011. október 26., szerda

Répatorta



Az előző munkahelyemmel elég sok helyen megfordultam. Egyik alkalommal egy gimnáziumban voltunk, ahol épp egészségnap volt, ott ettem ebből először. :) A receptet egy kedves tanárnő elküldte nekem. 
Süthető kuglóf, vagy tortaformában, vagy csak egyszerűen tepsiben ahogyan most én készítettem. 


Hozzávalók:
  • 1,5 csésze cukor
  • 1 csésze olaj, vagy 3/4 csésze olívaolaj
  • 3 tojás
  • 2 csésze rétesliszt
  • 1,5 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. vaníliás cukor
  • 1/2 tk. só
  • 1/4 tk. őrölt szerecsendió
  • 2 csésze reszelt sárgarépa
  • 1 csésze reszelt alma
  • 1 csésze apró darabokra vágott dió.

Csokimáz:
  • 10 dkg. étcsokoládé
  • 1 ek. olaj.

Citrommáz:
  • 1/2 citrom leve (2ek.)
  • 10 dkg. porcukor.


Elkészítés:

Robotgéppel almát, répát lereszeltem, diót aprítottam. 
A cukrot, a tojásokkal, majd az olajjal alaposan kikevertem. Belerakosgattam a száraz alapanyagokat, majd hozzákevertem az almát, répát, és a diót is.
Kivajazott, lisztezett tetszőleges formába öntöttem.
Előmelegített 200 C fokos sütőben sütöttem kb. 35-40 percig. Tűpróba!
Csokoládémázat ír a recept a tetejére, én most citromosat tettem rá.

A csésze: 2,5 dl-es.









Sárgaborsó főzelék

Hozzávalók:
  • 1 cs. sárgaborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 ek. olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, ételízesítő, őrölt bors ízlés szerint
  • 2 db. babérlevél
  • víz.

Elkészítés:

2-3 órával a főzés előtt beáztatjuk a sárgaborsót.
Kevés olajon az apró kockára vágott vöröshagymát üvegesre dinsztelem. Beleteszem az aprított fokhagymát.
A borsóról leöntöm a vizet, és ráteszem a hagymára, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje legalább két ujjnyira.
Mehet bele a só, ételízesítő, bors és a babérlevél.
Puhára főzöm.
Miután megfőtt, kiveszem belőle a babérlevelet, és botmixerrel összeturmixolom.

Kevés szódabikarbónát szoktam forrás után tenni bele. Sűríteni, rántani nem szoktam, önmagától is sűrűsödik. Fasírttal, sült virslivel, kolbásszal tálalható.





Jó étvágyat! :)

2011. október 25., kedd

Narancsos sütemény




Az eredeti recept innen, csak a mázat változtattam meg. Nálunk mindenkinek ízlett, csodálkoztam is, mert inkább a krémes dolgokat szeretik. :) Akár karácsonykor is megsüthető.

Hozzávalók:
  • 4 dl. liszt
  • 3 db. sárgarépa
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 4 tojás
  • 2 dl. cukor
  • 2 ek. margarin
  • 1 tk. sütőpor.
A máz:
  • 10 dkg. porcukor
  • 2 ek. narancslé.

Elkészítés:

A sárgarépát finomra reszeljük. 
Összekeverjük a répát a liszttel és a reszelt narancs és citrom héjjal. 
A tojásokat és a cukrot fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű margarint, majd apránként belekeverjük a lisztes keveréket is. 
A masszát előzőleg kivajazott és kilisztezett sütőformába öntjük. 
Lassú tűzön tűpróbáig sütjük. 
A tetejére elkészítjük a mázat: a porcukrot kikeverjük a narancslével, rásimítjuk a sütire.
Hűtőbe tesszük a máz megdermedéséig.

180 C fokon sütöttem. A mázat, és a tésztát is hűtöttem, mikor már kezdett "száradni", sűrűsödni a máz, csak akkor kentem a sütire.


2011. október 23., vasárnap

Rakott palacsinta



Túrósan. :) A nagymamám készítette nekünk mindig gyerekkoromban. 
Az én gyerekeimnek is nagyon ízlik. :)


Hozzávalók:
  • 10-12 db. palacsinta
  • 50 dkg. túró
  • 1 nagy pohár tejföl
  • édesítő (cukor).

Elkészítés:


A túrót cukorral (édesítővel) kikeverjük. Én most raktam hozzá tejfölt, mert eléggé száraz volt ez a túró.
A kisütött palacsintákat megtöltjük.
Középtájon szoktam a két palacsinta közé csak tejfölt kenni, és a tetejére is tejföl kerül. 
Egy- két óra hűtés, utána szépen szeletelhető.





2011. október 22., szombat

Mákos buborék kalács




Fruktózzal. 
A recept Limarától, köszönöm szépen, ez valami fantasztikus!! 
Az eredeti recept az oldalán, és ott fázisfotók is találhatók az elkészítéséről.

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 14 dkg. tej
  • 12,5 dkg. tejszín
  • 1 kisebb tojás
  • 4 dkg. fruktóz
  • csipet aszkorbinsav
  • csipet só
  • 30 dkg. finomliszt
  • 15 dkg. BL 80 liszt
  • 2 dkg. élesztő.

A töltelékhez:
  • 15 dkg. darált mák 
  • 15 dkg. finomliszt
  • 10 dkg. fruktóz
  • 8 dkg. olvasztott margarin
  • 1,5 dl. tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tk. sütőpor
  • csipet fahéj.


Elkészítés:

Az élesztőt kb. 1 dl. tejjel. és 1 kk. cukorral felfuttattam, majd géppel megdagasztottam a tésztát. Kelesztettem.
Mikor megkelt elkészítettem a tölteléket. Egy tálba mindent összekevertem.
A megkelt tésztát 16 darabra osztottam, és egyenként kör alakúra húzkodva, tettem a közepébe a töltelékből, majd körbe összecsíptem a tésztát, próbáltam jól záródó gombócokat készíteni. 
A formát kibéleltem sütőpapírral, és nyolc gombócot kicsit elcsúsztatva beletettem, majd rátettem a többi nyolcat, úgy, hogy ne pont az alatta lévőre kerüljön, hanem a kettő közé.
Letakarva ismét kelesztettem egy órát.
Tojással lekentem, és 180 C fokos sütőben sütöttem készre kb. 40 perc alatt.

A jól záródó gombócok, mint utóbb kiderült nem sikerültek, de ez egy cseppet sem rontott rajta, legfeljebb picit a szépségén, meg persze az is látszik szegényen, hogy nem a megfelelő formában sült.  :))







 

Boldogi Nagyrózsa




A nagymamám Boldogon lakik. Gyerekkoromban ott is voltak nagy sátras lagzik, ott többek között ez volt az egyik lagzis süti. Persze nem csak esküvőkhöz sütik. :)
Valahogy feledésbe is merült a süti, amikor is nem olyan régen szembejött velem a neten egy Boldogról készült tévéműsor, benne ezzel a süteménnyel. :)
A mamámnak van ilyen sütőformája, aztán ahogy beszélgettünk a sütiről, meg a receptről, néhány napon belül egy ilyen formával lepett meg, megcsináltatta nekem!! :) Nagyon- nagyon örültem neki, gyorsan fel is avattam. :))) 
Van ám egy Kisrózsa nevezetű süti is, ahhoz is van már formám. :)


Hozzávalók:
  • 1/2 l. tej
  • 5 tojás
  • 2 ek. porcukor
  • pici só
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 50 dkg. liszt
  • 1/2 l. olaj+ 1 ek. zsír a sütéshez.


Elkészítés:

A tojásokat összekevertem a porcukorral, hozzáadtam a tejet, és a lisztet, sót, szódabikarbónát. Készítettem egy sűrű palacsintatésztát.
Kisebb lábosban felteszem melegedni az olajat, és a zsírt, és beletettem a formát is.
Amikor felmelegedett belemártottam a tésztába, vissza az olajba, és megsütöttem. 
Vigyázni kell, hogy ne érjen az edény aljához, mert akkor nem vagy csak nehezen jön le róla a tészta. Gyorsan sül! Az étolajat szükség szerint pótolni kell a lábosban.
A megsült tésztát a formáról lerázva, tálcára tettem.
Amikor kicsit hűlt, porcukorral, vagy vaníliás porcukorral megszórva tálaltam.

Némi gyakorlatot igényel ez a fajta sütés, de szerintem megéri, bele lehet jönni.  :)))












2011. október 21., péntek

Karamellás keksz



A receptet Tücsök Bogártól mentettem, még a nyáron. A pudingport régóta megvettem már hozzá, de a kukoricalisztet, mindig elfelejtettem, ha vásárolni mentem. Most viszont elkészült végre, és nagyon- nagyon- nagyon... finom. Köszönöm a receptet! :)

Hozzávalók: 
  • 15 dkg. vaj
  • 10 dkg. porcukor
  • 1 tojás
  • 8 dkg. főzhető karamellás pudingpor
  • 20 dkg. liszt
  • 3 ek. kukorica liszt
  • 1 tk. sütőpor.

Elkészítés:

A vajat a cukorral habosra keverjük. 
Hozzáadjuk a tojást és ha a massza simává vált, hozzáadjuk a többi anyagot.
Egyneműsítjük, majd 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. 
Kisebb adagokban lisztezett felületen 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, tetszőleges formára, mintára szaggatjuk. 
Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk és 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. 
Jól zárható dobozban nagyon sokáig eláll.

Biztos, hogy elkészítem majd más ízű pudingporokkal is. 




2011. október 19., szerda

Krémes



A második süti, ami a vendégségbe készült. Ez is az Nlc-ről.
A fagyasztóban összegyűlt tojásfehérje felhasználásához tökéletes. Sokszor megsütöttem már, nagyon - nagyon finom.

Hozzávalók:

A tésztához: 
  • 25 dkg. liszt
  • 15 dkg. margarin
  • 1 tojás sárgája
  • 1 csipet só
  • 1 dl. tejföl
A krémhez:
  • 40 dkg. cukor
  • 9 db. tojásfehérje
  • 1,8 l. víz
  • 6 cs. vaníliás pudingpor.

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és egy órát pihentetjük. Zsírozott tepsi hátulján két lapot sütünk belőle. Vigyázat törik!
A tojásfehérjét 9 ek. cukorral felverjük kemény habbá. A maradék cukrot, és a pudingport megfőzzük a vízben. A habot még a forró pudingba keverjük, egy hablapáttal, alulról- felfelé, óvatosan, de jól elkeverjük.
Ha nem magas a tepsink, mint pl. az enyém, akkor keretet készítünk neki kartonpapírból.
Tepsibe tesszük az egyik lapot, rátöltjük a krémet, és ráhelyezzük a másik lapot.
Hűtőben legalább egy- másfél napot pihentetjük, addigra szépen megpuhul.
Porcukorral megszórva tálaljuk.

A tepsi magasítást előre el szoktam készíteni, míg pihen a tészta. Nem zárom el a gázt a puding alatt, míg el nem keverem benne a habot, alaposan, de óvatosan. 190 C fokon sütöm, gyorsan elkészül.

Azóta elkészült már 5 cs. pudingporral is, úgy is tökéletes. :)



2011. október 18., kedd

Rigó Jancsi



A sütemény szintén az Nlc-ről van. Eredetileg a krém még nagyobb adag, én lecsökkentettem, mert nekünk már így is elég bele. Hétvégén vendégségbe voltunk hivatalosak, oda sütöttem kétféle sütit, ez volt az egyik. Kicsit fakó a krém, mert kevesebb kakaó került bele, nem volt itthon annyi, de nem panaszkodott senki... :)))

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 7 tojás
  • 25 dkg. cukor
  • 12 dkg. liszt
  • 7 dkg. kakaó
  • 5 dkg. nálam darált dió (mogyoró)
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1/2 cs. sütőpor

A krémhez:
  • 1/2 l. Hulala tejszín
  • 7 dkg. porcukor
  • 5 dkg. kakaó

Csokimáz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 ek. olaj.

Elkészítés:

A tojásfehérjét habbá verjük,a  sárgáját kikeverjük a cukorral. Belekeverjük a száraz alapanyagokat, és végül a habot.
170 C fokon megsütjük, mint a piskótát.
A tejszínt félig felverjük, majd a cukrot, és a kakaót hozzáadjuk, elég addig keverni, amíg elkeveredik benne. Hamar elkészül. 
A csokit gőz fölött felolvasztjuk az olajjal. (én mikróban szoktam). 
A kihűlt piskótát félbevágjuk, megtöltjük a krémmel.
Tetejét csokival bevonjuk.









2011. október 15., szombat

"Lábtörlő"



Tegnapi vacsoránk. :) Terveztem már elkészíteni, virsli volt itthon, gondoltam, nem tart ez semeddig. Igazam volt, az elfogyasztása nem tartott semeddig... :D 
Mire észbe kaptam, csak egy kis szeletke bírt fennmaradni egy nagyon gyors fényképezés erejéig.
A recept Illéskrisztől, köszönöm! :)
A tészta szuper, a virslivel még szuperebb, nálunk egyetlen hibája, hogy kevésnek bizonyult. :)))


Hozzávalók:
  • 35 dkg. liszt, 
  • kb. 2 dl. tej
  • 1,2 dkg. élesztő
  • 1 kk. só
  • 1 csapott kk. cukor
  • 1 kk. olaj. 

  • 10 db. virsli
  • 1 db. tojás.

Elkészítés:

Az élesztőt kevés tejben a cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalókkal együtt tésztát dagasztunk, amelyet meleg helyen duplájára kelesztünk. 
Ezután kinyújtjuk kb. 25x35 cm-es lappá, átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Pizzavágóval, hosszanti irányba végig vágjuk a tésztát, de végeinél kb. 2 cm-re meghagyjuk a széleket. 
A hosszában félbe vágott virsliket, beszövögetjük a tészta csíkok közé. 
Felvert tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben, 180 C-on pirosra sütjük.
Majonézzel, ketchuppel, mustárral tálaljuk.

Egészben tettem bele a virsliket.






Jó étvágyat! :)

2011. október 14., péntek

Csalamádé

Csak egy gyors, egyszerű, de nagyon finom savanyúság az ebéd mellé.
Nyáron, meg még ilyenkor is amíg van friss paprika, uborka, gyakran készítem, nem nagy adagban, egy- két nap alatt megeszegetjük az ebédek mellé.

Hozzávalók:
  • tetszőlegesen zöldségek
  • ecet
  • víz
  • folyékony édesítő (cukor).

Elkészítés:

A zöldségeket összevágjuk, lesózzuk legalább egy órára. Állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét.
Elkészítjük az ecetes, cukros vizet. Beletesszük a kinyomkodott zöldségeket. Azonnal fogyasztható, de akkor az igazi, ha legalább két- három órát áll, addig összeérik.

Nálam most van benne: 4 db. kisebb paprika, kb. 25- 30 dkg. káposzta, 1 db. uborka, 1 nagy fej vöröshagyma.






Jó étvágyat! :)

Majonézes káposztasaláta



Az eredeti recept ezen az oldalon található, KFC saláta néven. 
Gyakran szoktam készíteni. 
Két okból nem az eredeti nevét írtam: mert még sosem ettem eredeti KFC salátát, fogalmam sincs, hogy milyen ízű, de elsősorban azért, mert nem teljesen a recept szerint készítem. :)


Hozzávalók:
  • fejeskáposzta (nálam most csak egy fél kb. 50 dkg., lehet lilából is)
  • 2 db. répa
  • 1 db. közepes lilahagyma
  • 1 ek. cukor
  • 1 tk. só
  • 1 tk. ecet
  • 1 nagy tejföl
  • 1,5- 2 dl. majonéz.

Elkészítés:

A káposztát, répát, hagymát felaprítom. Rászórom a cukrot, sót, ecetet összekeverem, és legalább egy órát állni hagyom.
A majonézt, és a tejfölt kikeverem, beleteszem a kinyomkodott salátát. Ha szükséges még utólag ízesítem, kicsit inkább édes legyen. 
1-2 órát hűtőben hagyom, hogy összeérjen.



Jó étvágyat!  :)

Joghurtos kuglóf



Ez a kuglóf többször elkészült már nálunk. Nagyon egyszerű, és nagyon finom. A recept Sütis néne oldaláról való, köszönöm! :)

Hozzávalók:
  • 35 dkg. finomliszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 15 dkg. margarin
  • 20 dkg. kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojás
  • 2,5 dl. joghurt
  • ízlés szerint mazsola, darabolt dió, apróra vágott csokoládé stb.

Elkészítés:

A margarint a cukorral kikeverjük, majd mehet hozzá a csipetnyi só, a citromhéj, és a tojás.
A lisztbe belekeverjük a sütőport, és felváltva lisztet - és joghurtot hozzákeverjük a masszához, míg minden belekerül.
Egy kuglóf formát kivajazunk, zsemlemorzsával megszórjuk, és kb.1 órát sütjük 160 - 170 fokon.


170 C fokon sütöttem, nekem 50 perc elég volt. 





2011. október 12., szerda

Briós



Nagyon finom! :) 
Több helyen láttam, már, de még sosem mertem nekiállni, de a minap Barbinál tűnt fel ismét, és kedvet kaptam hozzá, a recept eredetije: Tücsök Bogárnál .
Az első adag vasárnap készült, nem sok maradt belőle másnap reggelire. Tegnap pedig újra sütnöm kellett. :)
Köszönöm a receptet!


Hozzávalók:
  • 50 dkg. liszt
  • 5 dkg. vaj
  • 7 dkg. porcukor
  • 2,5 dkg. élesztő
  • 2,5 dl. tej
  • 3 db. tojás sárgája
  • csipet só

  • 1 db. tojás a lekenéshez
  • 3 dkg. cukor a briósok tetejére.

Elkészítés:

Az élesztőt, 2 ek. liszttel, a tej egy részével pici cukorral  megkelesztettem. Ez kb. 10- 15 perc.
A lisztet dagasztótálba szórtam, hozzáadtam a többi alapanyagot, és a felfuttatott élesztőt. Sima tésztává gyúrtam. 20 percig meleg helyen kelesztettem.
A megkelt tésztát átgyúrtam, 32 darab 15 cm-es rudakká sodortam. 

Brióssá formáztam.



Megkentem egy pici vízzel felvert tojással és sütőpapírral bélelt tepsin 40 percig újra kelesztettem.
Ismét megkentem a tojással, megszórtam kristálycukorral és 210 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütöttem.