2011. október 12., szerda

Briós



Nagyon finom! :) 
Több helyen láttam, már, de még sosem mertem nekiállni, de a minap Barbinál tűnt fel ismét, és kedvet kaptam hozzá, a recept eredetije: Tücsök Bogárnál .
Az első adag vasárnap készült, nem sok maradt belőle másnap reggelire. Tegnap pedig újra sütnöm kellett. :)
Köszönöm a receptet!


Hozzávalók:
  • 50 dkg. liszt
  • 5 dkg. vaj
  • 7 dkg. porcukor
  • 2,5 dkg. élesztő
  • 2,5 dl. tej
  • 3 db. tojás sárgája
  • csipet só

  • 1 db. tojás a lekenéshez
  • 3 dkg. cukor a briósok tetejére.

Elkészítés:

Az élesztőt, 2 ek. liszttel, a tej egy részével pici cukorral  megkelesztettem. Ez kb. 10- 15 perc.
A lisztet dagasztótálba szórtam, hozzáadtam a többi alapanyagot, és a felfuttatott élesztőt. Sima tésztává gyúrtam. 20 percig meleg helyen kelesztettem.
A megkelt tésztát átgyúrtam, 32 darab 15 cm-es rudakká sodortam. 

Brióssá formáztam.



Megkentem egy pici vízzel felvert tojással és sütőpapírral bélelt tepsin 40 percig újra kelesztettem.
Ismét megkentem a tojással, megszórtam kristálycukorral és 210 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütöttem.










15 megjegyzés:

  1. Nagyon csinik a briósok! Én is kedvet kaptam hozzá:-)

    VálaszTörlés
  2. Hű, de szépek! Milyen gyönyörűen fontad! :))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek lettek! A fonás technikáját ahogy néztem beleszédűltem, most bonyolúltnak látszik majd még tanulmányozom.Nagyon finom lehet a briósod!:))

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörüek lettek! Már én is szemezek ezzel a recepttel egy ideje, hamarosan meg is sütöm!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek lettek!
    Én is megsütöttem és nekünk is ízlett! :)

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörűek lettek, nagyon szépen megfontad őket:) Már én is készülök egy ideje, hogy elkészítsem.

    VálaszTörlés
  7. Ezek pont olyan szépen néznek ki, mint amiket korábban délután az iskolában uzsonára kaptunk!! De jó lenne, ha fénypostán küldenél belöle!! Èn nem merek neki kezdeni, nagyon bonyolultnak tünik...

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szépek lettek a briósok. :))) Nekem ez a kedvenc briós és kalács tésztám, nagyon szeretjük.

    VálaszTörlés
  9. Gerdi!
    Köszönöm! Hidd el, nem bánod meg! :)

    Petra!
    Köszönöm! Segítséggel készült, kislányom sodorta, biztos azért ilyen szépek! :D

    Éva!
    A harmadik megfonása, már rutinból megy hidd el! Bonyolultnak tűnik, de nem az! :)

    Bors and Pepper!
    Köszönöm szépen! :)

    Okki!
    Ugye, hogy milyen finom! :)

    Trollanyu!
    Köszi! :)

    Krisz!
    Köszi! :) Nyisd az ablakod! :)))
    Nyugodtan állj neki, nem bonyolult. Hamar rááll az ember keze! :)

    Tücsök Bogár!
    Köszönöm! :) Tényleg nagyon finom, puha, foszlós, ez a tészta, egyszerűen remek. Kalácsnak is szuper lehet, annak is ki fogom próbálni. :)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szép a briós,és nagyon szeretem!!!!megpróbálkozom vele!!!A pöttyös bögrés kép nagyon tetszik!!!

    VálaszTörlés
  11. Kreatív konyha!
    Köszönöm! :)

    Mellissina2!
    Próbáld ki, ez a recept tökéletes! :) Köszönöm!! :))

    VálaszTörlés
  12. Jaj de szépek lettek! Tücsök Bogár szuper recepteket adott már sokunknak!! Ugyanilyen pöttyös bögrém van, csak már annyi újat vettem, hogy ezt elcsoagoltam Eszti lányomnak a stafírungjába (kelengye), igaz még csak 12 éves. ;DD Amúgy ez a briós fantasztikusan finom!!! :)

    VálaszTörlés
  13. Nyaaami, elfogadnám reggeli kv-m mellé, és milyen szépen megfontad (ha így kell mondani:)!

    VálaszTörlés
  14. Barbi!
    Köszönöm! :) Jó dolog a stafírung, nem lehet elég korán elkezdeni a gyűjtögetését! :)

    Tejszínhab!
    Így kell mondani! :) Köszönöm, ebből az adagból már maradt reggelre is, még másnap is finom! :)))

    VálaszTörlés