2011. augusztus 18., csütörtök

Krémsajt házilag

Ez is, a házilag elkészíthető kategória! :)
A recept sok helyen fenn van, mégis akitől lementettem az Wise Lady
Nála lépésről - lépésre több féle elkészítési mód is elolvasható.

Hozzávalók:
  • 20 %- os tejföl
  • géz
  • nagyobb méretű szűrő.

Elkészítés:

Egy szűrőt kibélelek, gézzel, ezt egy magasabb tálra teszem és beleöntöm a 20%-os tejfölt. 
A tejfölt, keverés nélkül, ahogy a dobozból kicsusszan beleöntjük a szűrőbe. Így lesz a sajt homogén. 
Lefedve, hűtőbe teszem, és hagyom a savót kicsöpögni. 24-36-48 óra múlva finom krémsajtunk lesz.
A kész krémsajt műanyag dobozban a hűtőben kb. 4-5 napig eltárolható.
A lecsöpögő tejfölsavót egy kis csavaros üvegbe beleöntöm, felhasználható süteménybe, vagy kenyérsütéshez, de nagyon jól használható ecet helyett pl. vajas tésztába is.
Az elkészült sajtot pedig felhasználhatjuk mascarpone helyett, és más édes krémsajtos sütibe, de ehetjük sósan is, különböző fűszerekkel, zöldekkel ízesítve.

Én a recept függvényében  szoktam csöpögtetni. 1-2 nagy dobozos tejfölt. 
Most 2 dobozzal csöpögtettem, 48 órát, ebből 50 dkg. sajt lett. 




5 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ez a recept, de mivel itt a tejföl is baromi drága, nincs értelme, drágább lenne, mint megvenni a mascarponét. Nincs is rossz minőségű tejföl, mint otthon például a 10-12%-os . De nektek ez a módszer biztos jobb is meg olcsóbb is.

    VálaszTörlés
  2. Itt sajnos nagyon drága a mascarpone.
    Bevallom én még nem is vettem . :(

    VálaszTörlés
  3. Na ez nagyon finom lehet...kiprobálom...köszi:)

    VálaszTörlés
  4. Maria, Anikó!
    Ha kipróbáltátok, majd írjatok róla. :))

    VálaszTörlés