Mondtam már, hogy fagyasztót ürítek?? Így leltem rá Gerdinél erre a szuper receptre, merthogy meggyhez kerestem valami izgalmas receptet. :) Nála igaz, nem meggy került bele, de csak ennyit változtattam mindösszesen a recepten. Köszi szépen, nagyon finom!
Hozzávalók:
A linzertésztához:
- 25 dkg. liszt (fele lehet rétesliszt)
- 15 dkg. margarin
- 10 dkg. cukor
- 1 tojás
- 1/2 cs. sütőpor
- 3-4 ek. (barack)lekvár a tészta megkenéséhez
A töltelékhez:
- 50 dkg. túró
- 15 dkg. cukor
- 1 citrom héja
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 ek. búzadara
- 2 ek. tejföl
- 50 dkg. magozott meggy
A morzsához:
- 15 dkg. (rétes)liszt
- 10 dkg. (barna)cukor
- 5 dkg. olvasztott margarin
- néhány ek. víz.
Elkészítés:
A linzertésztához a lisztet a margarinnal, cukorral, sütőporral elmorzsoltam, hozzáadtam a tojást, összegyúrtam.
Fél órányit pihentettem a tésztát a hűtőben.
Elkészítettem a morzsát is: a lisztet, margarint, cukrot
összemorzsoltam. Annyi vizet adtam hozzá egyenként
adagolva (3 ek.), hogy ne álljon össze a tészta, hanem morzsás maradjon.
Előmelegítettem a sütőt 180 C fokra.
A pihentetett tésztát enyhén lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtottam (25x35
cm), a tepsit kibéleltem sütőpapírral. Beletettem a kinyújtott tésztát, és 10 percig elősütöttem.
Közben megkevertem a tölteléket: a túrót villával áttörtem, hozzáadtam a
cukrot, citromhéjat, tejfölt, vaníliát, grízt, alaposan elkevertem.
A sütőből kivett tésztát megkentem a lekvárral, rásimítottam
a túrótölteléket, elosztottam rajta a gyümölcsöt.
A morzsát a tetejére morzsoltam.
Visszatoltam a sütőbe, s addig sütöttem, míg a morzsa a tetején enyhén pirulni kezdett ami nálam majdnem 45 perc volt.