Hozzávalók:
- egy konyhakész 4-5 kg.-os pulyka
- fűszervaj ízlés szerint- nálam 5 dkg. vajból készült sóval és kakukkfűvel.
- só, bors
- nagyméretű sütőzacskó
A töltelékhez:
- 1,5- 2 csésze rizs (20-25 dkg.)
- 10 dkg. vaj
- 2 db. vöröshagyma
- 1 zeller vagy zellerszár
- 1 ek. kakukkfű
- 1 ek. zsálya
- 1 cs. petrezselyemzöld
- 0,5 kg. vegyes aszalt gyümölcs (nálam: s.barack és szilva került bele 40 dkg.)
- só, bors.
Elkészítés:
A zellert apró kockára vágjuk. A riszt vajon előpirítjuk, felöntjük vízzel, majd félig puhára főzzük. Félidőben hozzáadjuk az apróra vágott zellert és petrezselymet. Készre főzzük.
Közben a hagymát apróra vágjuk, vajon megfonnyasztjuk, majd összekeverjük a rizzsel és az aszalt gyümölcsökkel. A gyümiket négybe elvágtam.
Ez lesz a töltelék, ezt teljesen hűtsük ki!
A pulykát mossuk meg alaposan,szükség szerint tisztítsuk, nézzük át.
Sózzuk, borsozzuk kívül- belül.
A mellnél- combnál a bőrt óvatosan fejtsük fel, és fűszervajat tegyünk alá.
A kihűtött rizses töltelékkel töltsük meg. Nem fontos összetűzni nem fog kifolyni. A lábakat viszont kössük össze.
Kívülről is kenjük meg a bőrét vajjal.
Nagyméretű sütőzacskóba tesszük a megtöltött pulykát, ráhelyezzük egy tepsire és 200 C fokra előmelegített sütőben süssük készre. Egy 4-5 kilós pulykát kb. 4,5-5,5 órán át süssük.
Ha a töltelék sok lenne a kimaradó részt megsüthetjük mellette is.
Még a tepsiben :)
Már az asztalon :)
Jó étvágyat! :)