2012. november 13., kedd

Kókusz szelet




A receptet az Nlc-ről mentettem évekkel ezelőtt. Azóta láttam mát több helyen, hol ez a neve, hol az, a lényeg, hogy nagyon finom.


Hozzávalók:

A tésztához:
  • 30 dkg. liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 2 ek. kakaópor
  • 15 dkg. porcukor
  • 1 tojás
  • 15 dkg. margarin

A töltelékhez:
  • 6 db. tojásfehérje
  • 20 dkg. porcukor
  • 20 dkg. kókuszreszelék

A krémhez:
  • 3 ek. liszt
  • 6 tojás sárgája
  • 3 dl. tej
  • 4 cs. vaníliás cukor
  • 25 dkg. margarin
  • 20 dkg. porcukor
  • csokireszelék, kakaópor, kókuszreszelék a szóráshoz.


Elkészítés: 

A tészta hozzávalóit a megadott sorrendben összekeverjük, majd 2 db. félkeménységű cipót formálunk belőle (ha a tészta nem akar összeállni, akkor tegyünk bele 2-3 evőkanál tejet).
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd beleöntjük a porcukrot, és jól elkeverjük. Ezután fakanál segítségével elkeverjük benne a kókuszreszeléket.
A két cipót vékonyra kinyújtjuk, a tepsit vékonyan kikenjük margarinnal és az egyik lapot beleterítjük.
Erre rákenjük a tölteléket, és a tetejére tesszük a másik kinyújtott lapot, amit villával megszurkálunk.
Közepes lángnál 20 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A krém elkészítése: a tejet elkeverjük a tojás sárgákkal, vaníliás cukorral, liszttel, és sűrű krémet főzünk belőle, kihűtjük.
A margarint a porcukorral elverjük, a kihűlt krémet hozzáadjuk, és csomómentesen eldolgozzuk.
Ezt a krémet rákenjük a tészta tetejére, majd csokireszelékkel vagy kakaóporral, vagy kókuszreszelékkel díszítjük.






2012. november 11., vasárnap

Kukoricapelyhes- csokis keksz





Miközben állítottam össze a tésztát, már akkor- némi kóstolgatás után- kiderült számomra, hogy nagyon fincsi lesz. Véleményem nem változott, nagyon- nagyon finom. A receptet a KataKonyha blogról hoztam. Köszi Kata! :) Eredeti recept a linken, nálam így készült:


Hozzávalók:
  • 25 dkg. finomliszt
  • 10 dkg. Graham liszt
  • 1/4 tk. sütőpor
  • 1 nagyobb csipet szódabikarbóna
  • 2 tk. só
  • 22 dkg. margarin
  • 30 dkg. xilit
  • 7 dkg. méz
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg. étcsoki apró darabokra törve
  • 7,5 dkg. natúr kukoricapehely.


Elkészítés:

A lisztet, a sót, a szódabikarbónát és a sütőport egy tálban összekeverjük.
A vajat, a mézet és a cukrot robotgéppel alaposan felhabosítjuk, beletesszük a tojást, azzal még egy kicsit keverjük.
Hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd a végén a kukoricapehely és a csokit.
Minimum fél órára hűtőbe tesszük.
Sütőpapíros tepsibe púposabb evőkanálnyi tésztából golyóvá formált darabokat teszünk, kicsit lelapogatjuk őket.
Előmelegített sütőben, 190 C fokon, kb. 15 perc alatt megsütjük. Kicsit barnás színűeknek kell lenniük, de sütőből kivéve szilárdulnak meg teljesen.





2012. november 4., vasárnap

Mézes- joghurtos zsemle




A receptet Citromhab blogjáról hoztam. Puha, finom, gyönyörű szép zsemle sikeredett a recept alapján.


Hozzávalók:
  • 60 dkg. liszt 
  • 3 dkg. élesztő 
  • 5 dkg. olvasztott méz 
  • 1 dkg. só 
  • 6 dkg. vaj 
  • 12 dkg. joghurt 
  • 2-2,2 dl. tej (nekem elég volt a 2 dl.).


Elkészítés:

Az élesztőt kevés langyos tejben, pici cukorral felfuttatjuk.
A többi hozzávalót kelesztőtálba mérjük, hozzáadjuk a megkelt élesztőt és a tejjel nem túl kemény tésztát dagasztunk.
Langyos helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk és 12 egyenlő részre osztjuk.
Zsömléket formázunk és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
A tepsiben még 30 percet kelesztjük és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
(Egy üres tepsit tegyünk a sütő aljába, hogy a méz miatt ne égjen meg az alja).
Ha megsültek, még forrón megkenjük a tetejüket olvasztott vajjal.








Jó étvágyat! :)