2011. december 7., szerda

Húsos burgonyás pite




Ma ebédre készült ez a finomság, már régebben elmentettem a receptet, de nem volt hozzá formám. Persze tepsiben is meg lehet sütni nyilván, de gondoltam, megadom a módját. :)))
Egyszer már említettem, hogy unokahúgomék külföldön élnek, nemrég hazalátogattak, és ezt a piteformát kaptam tőlük. Elérkezett hát az alkalom, felavattam a piteformám. Köszönöm Erika!!! :)
A receptért Barbihoz mentem. Határozottan jól tettem, köszönöm szépen Barbi, hogy megosztottad ezt a finomságot. :)

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 25 dkg. liszt 
  • 12,5 dkg.margarin
  • 1 tojássárgája
  • 1 kk. só
  • 10 dkg. tejföl
  • 1,25 dkg. élesztő

A töltelékhez:

  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bármilyen zsiradék vagy olaj
  • 50 dkg. darált hús
  • 3-4 krumpli nyersen reszelve
  • 2 tojás
  • petrezselyem
  • só, bors, kevés pirospaprika.

Elkészítés:

A tejfölt meglangyosítunk 1 tk. cukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben a lisztet egy tálban elmorzsoljuk a vajjal, és a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. 
Fél óráig pihentetjük.
Közben a töltelékhez megpirítjuk a hagymát, fokhagymát, majd a húst is rátesszük és fehéredésig sütjük. 
Hozzáadjuk a krumplit és a fűszereket és még pár percig pirítjuk. 
A tűzről levéve hagyjuk kihűlni, ekkor keverjük hozzá a felvert tojásokat.
A tésztát elfelezzük és az egyik felét akkorára nyújtjuk, hogy egy kicsit túllógjon a piteformán.
Rásimítjuk a tölteléket, majd a tészta másik felét is kinyújtjuk, amiből a pite tetejére a rácshoz való csíkokat szelünk. 
Berácsozzuk a piténket. Az alsó tészta kilógó széleit ráhajtjuk a tetejére és a széleket összenyomkodjuk, eligazítjuk. 
Lekenjük vízzel kevert tojássárgájával. 
175 C fokon 1 akár másfél órát is sütjük.
Ha nagyon barnulna a teteje, alufóliát vagy sütőpapírt fektessünk rá!
Érdemes lassú tűzön hosszabb ideig sütni nehogy nyers maradjon a közepe-alja.

A formám 23 cm átmérőjű, ezért én feleztem a tészta hozzávalóit. Darált pulykahússal készítettem. Nyújtáskor háromnegyedét terítettem bele, és a negyed tésztából rácsoztam. A formát nem kentem, de a tészta alját villával kicsit megszurkáltam. 1 óra 15 percet sütöttem, és én is letakartam a tetejét.







Jó étvágyat! :)

14 megjegyzés:

  1. Látom te feleannyi tésztát vettél, bár lehet elég is.

    VálaszTörlés
  2. Kérek egy szelettel,ez nagyon guszta..s hmm,de fincsi lehet :)

    VálaszTörlés
  3. Csodálatos!!!! Egyszer én is megcsinálom... egy csomó friss színes zöldséget lehet mellé tenni... Egyébként, jó hogy megvártad ezt a formát. Remekül néz ki benne!

    VálaszTörlés
  4. Nekem is kell egy ilyen szelet! Nagyon guszta és igen finom lehet!

    VálaszTörlés
  5. Én mondtam hogy pitéből sosem elég!!!
    Nagyon guszta!!:)
    Kérhetek én is egy falatot?

    VálaszTörlés
  6. Ez igen! Ki fogom próbálni. :)

    VálaszTörlés
  7. Húú, nagyon jól néz ki. Szerintem is megérte várni a pite formára. Nagyon jól sikerült.:))

    VálaszTörlés
  8. Első benyomás: hú, de szép! Elolvasom a receptet: hú, de finom!

    VálaszTörlés
  9. Gratulálok a piteformádhoz, nagyon szép, és természetesen finom is lehet benne az a pite. Hússal még én sem próbáltam, de itt az ideje:)

    VálaszTörlés
  10. Gyönyörű és csak finom lehet:) Mesés a formád is, érdemes volt ebben készíteni, nagyon szép:)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon fincsi lehet. Még sosem készítettem húsos pitét, azt hiszem ki kéne próbálnom :)

    VálaszTörlés
  12. Hú de szép lett! Nagyon finom és most azt hiszem újra meg fogom sütni! :))

    VálaszTörlés
  13. Ma már a második pitét csodálom! nagyon guszta lett :)

    VálaszTörlés
  14. Tea!
    Igen, a sütőformám mérete miatt, de így is elég volt. :)

    Aleda!
    Van még belőle, egy szelet a Tiéd! :)))

    Horimarika!
    Köszi szépen! Ugye, nagyon örültem, mikor megkaptam. :)))

    Éva!
    Nagyon finom! :)

    Feketepillangó!
    Köszi, kérhetsz! Évával osztozzatok meg légyszi! :)))

    Petra!
    Köszi, szerintem nem bánod meg, ha kipróbálod. :)

    Tücsi!
    Köszi, ugye?! nagyon szép ez a sütőforma, még üresen is. :)

    Gerdi!
    Többszörösen hűűű, szerintem is, köszi! :)

    Kati!
    Köszi szépen! Az első falatnál volt egy kis "furcsa érzés", mert nálunk a pite mindig édes, de aztán lakmároztuk... :)

    Trollanyu!
    Köszi! :)))

    Vikvi!
    Próbáld ki egyszer, nálunk is ez az első húsos pite. :)))

    Barbi!
    :)))

    Márti!
    Köszi! :)

    VálaszTörlés