Mindig ezt a fánkot sütöm, könnyű a tésztája, és nagyon finom.
Hozzávalók:
- 3 dl. tej
- 3 dkg. élesztő
- 1 ek. porcukor
- 5 dkg. margarin
- 2 tojássárgája
- 1 pohárka rum(még sosem tettem bele)
- késhegynyi só
- 50 dkg. liszt
- zsír(nálam olaj)
- vaníliás porcukor a szóráshoz.
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk belemorzsoljuk az élesztőt, és beletesszük a porcukrot. Amikor az élesztő megkel a vajjal(amit én kicsit megolvasztok), a tojássárgájával, a rummal, a sóval, és a liszttel közepes keménységű kelt tésztát készítünk. Nagyon jól kidolgozzuk, ennek következtében elég lágy tésztát kapunk.
Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük.
A kelés után nyújtódeszkára borítjuk és ujjnyi vastagra nyújtjuk.
Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, ruhával letakarva még 30 percig kelesztjük.
A fánkot középforró zsírban(én olajban), egyenletes tűzön sütjük.
A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön a zsírban alulra.
Sütés elején az edényt fedjük be, megfordítás után vegyük le róla a fedőt.
A pirosra sült fánkot szűrőkanállal szedjük ki, és még melegen szórjuk meg vaníliás porcukorral.
Nagyon szépek lettek:) Mi is nagyon szeretjük, valahogy mégsem sütök gyakran.
VálaszTörlésKöszi! :)
VálaszTörlésAzért nagyon gyakran nálunk sincs jelen. :)
De szépek lettek, mi is nagyon szertjük, anyukám szokta gyakrabban készíteni.
VálaszTörlésJééé nekem is ez a recept van meg :)
VálaszTörlésEgyébként a rum nem árt bele, (nálam 1-2 kanál) nem lesz rumos íze, viszont kevésbé olajos, mikor kisült. Sajnos akármikor kezdek neki, reggelre kb. 4db marad. Pedig hárman vagyunk :D
Nálunk is nagyon fogy ám! :) Meglehet Neked is simán, mert ez egy elég régi süteményes könyvből való recept. :) Köszi, hogy írtál!
Törlés