Életem első saját készítésű szilvalekvárja. A szilvalekvár készítésre eddig mindig úgy gondoltam, mint a nagy üstben állandóan kevergetős meló. :D Aztán valamikor olvastam hogy lehet azt máshogy is, pofon egyszerűen (jó, nyilván nem olyan , mint az üstben főzős), de mégis itthon készült, és mégiscsak szilvalekvár. :))) Valami "egyszerű" receptet kerestem, rá is akadtam a NoSalty-n. Sütőben készül egyszerűen remek, és semmi macera! :) Eredeti recept itt található, nálam így készült:
Hozzávalók:
- 3 kg. szilva (megmosva, kimagozva)
- 65 dkg. cukor
- 25 ml. ecet (20%-os, ez volt itthon)
- 1/2 kk. nátrium- benzoát
Elkészítés:
A szilvát alaposan megmostam, kimagoztam, zománcozott lábosba tettem. Ráöntöttem az ecetet, a cukrot. (No itt állnia kellett volna egy napot, ez nálam kimaradt).
Kb. két órát állt, majd botmixerrel átturmixoltam, alufóliával letakartam a lábost, és a 200 C fokos sütőbe bepakoltam. Az első órában ezen a hőfokon, majd további 4 órán át 170 C fokon sütöttem, vagy főztem? :))) Egyszer sem kevertem meg, bevallom 2x belekukkantottam, mert érdekelt a dolog, hogy mégis mi zajlik a sütőben? :D
A négy óra elteltével kivettem beleraktam a tartósítót, és 10 percig kevertem fakanállal, csak ennyihez volt türelmem. :) (20 percet ír a recept).
A kimosott üvegekbe töltöttem, lezártam, és plédközé száraz dunsztba tettem.
Azóta még egy adagot készítettem, 3 kg. szilva, 60 dkg. cukor, 30 ml. 10 %-os ecet, 1/2 kk. benzoát. Majdnem követve az eredeti receptet. Pucolás után rá az ecet, cukor. Állt egy napot, majd a fent leírt módon sütöttem, kivéve, hogy amikor a sütőt lejjebb vettem levettem róla az alufóliát, illetve nem turmixoltam össze. Innentől már nem fröcsögött, viszont jobban párolgott. A végén megint csak 10 percig kevergettem. Dunsztoltam.
Ebből már egy gyönyörű színű, finom, igazi, sűrű szilvalekvár lett.
Ez vörösszilvából készült?
VálaszTörlésMert a kékszilvánál ennyi idő alatt, főleg ha össze is töröd, kb. ugyanazt az eredményt adja ki, mint az üstben főzött. Ja, és cukor nélkül, tartósító se kell rá.
Imádom a szilvalekvárt!!! Nagyon ügyes vagy! Talán kétszer én is főztem be, de olyan régen volt, hogy alig emlékszem. Tetszik ez a módszer. :)))
VálaszTörlésNagyon tuti :) Nagyon szeretem a szilvalekvárt, ebben sem csalódnék :)
VálaszTörlésMaria!
VálaszTörlésIgen, abból készült. Köszi a tippet! :)
Barbi!
Szerintem is nagyon jó!! :) Köszi! :)
Vikvi!
Nem bizony! :) Köszi! :)
Anyukám is sütőben süti/főzi, idén először én is ki fogom így próbálni! :) Soha nem szokta megkavarni, állítólag ezért is nem ég le az alja! :)
VálaszTörlésAnyukád mennyi ideig süti? Neki sűrű lesz? Persze állítólag a szilva milyensége sem mindegy. Én sem kavartam egyszer sem. Tartottam is tőle, hogy a lábosom nem éli túl, de azóta azon gondolkozom, még egy adagot készítek. :)))
TörlésJáték nálam, szívesen látlak:http://makacskakonyhaja.blogspot.ro/2012/08/nyarbucsuztato-lancjatek.html
VálaszTörlés