A második süti cseresznyéből. :))) Aliz oldaláról hoztam.
Mondhatnám, hogy diabetikus, de inkább csak szénhidrátban szegényebbnek nevezném, mert hiába cseréltem le a cukrot, a liszt + a cseresznye elég sok szénhidrátot tartalmaz...
Hozzávalók:
- 38 dkg. liszt
- 27 dkg. margarin
- 12 dkg. cukor (nálam fruktóz)
- 10 dkg. őrölt mandula (nálam dió)
- 4 db. tojássárgája
- csipetnyi só
- 1/2 citrom reszelt héja
- 10 dkg. piskótamorzsa
- 1,5 kg. cseresznye
- szóráshoz porcukor (nálam kimaradt)
A krémhez:
- 25+10 dkg. cukor (nálam Xilovit)
- 10 dkg. liszt
- 4 tojás
- 7 dl. tej
- 2 cs. vaníliás cukor
Elkészítés:
A tésztához: összekeverjük a lisztet a dióval, elmorzsoljuk benne a margarint.
Hozzákeverjük a cukrot, a sót, a citromhéjat és a tojássárgájákat.
Összegyúrjuk, és a hűtőben pihentetjük 20 percig.
Hozzákeverjük a cukrot, a sót, a citromhéjat és a tojássárgájákat.
Összegyúrjuk, és a hűtőben pihentetjük 20 percig.
Majd, egy nagy tepsit(30x40 cm) kibéleljük sütőpapírral, a tésztát kinyújtjuk, a
tepsibe tesszük, és előmelegített 180 C fokos sütőben halványsárgára sütjük.
Míg pihen kimagozzuk a cseresznyét, elkészítjük a krémet.
A krémhez a 25 dkg cukrot, a tojások sárgáját, a lisztet és a vaníliás cukrot egy kis tejjel simára keverjük, és sűrűre főzzük.
A maradék cukorral kemény habbá verjük a tojások fehérjét, majd a forró krémet 3-4 részletben a habhoz öntjük, miközben habverővel gyorsan keverjük. (Így nem csomósodik össze a tojáshab.)
A halványsárgára sült tésztát megszórjuk a piskótamorzsa felével, és a kimagozott cseresznyét elosztjuk rajta.
A közben elkészített krémet egyenletesen elosztjuk a cseresznyén.
A maradék morzsával meghintjük a tetejét, és visszatesszük a sütőbe.
A maradék cukorral kemény habbá verjük a tojások fehérjét, majd a forró krémet 3-4 részletben a habhoz öntjük, miközben habverővel gyorsan keverjük. (Így nem csomósodik össze a tojáshab.)
A halványsárgára sült tésztát megszórjuk a piskótamorzsa felével, és a kimagozott cseresznyét elosztjuk rajta.
A közben elkészített krémet egyenletesen elosztjuk a cseresznyén.
A maradék morzsával meghintjük a tetejét, és visszatesszük a sütőbe.
Addig sütjük, míg a piskótamorzsa a tetején kicsit elszíneződik. Kb. 15- 20 perc.
Ha kihűlt, felkockázzuk és porcukorral meghintjük tetejét.
Ha kihűlt, felkockázzuk és porcukorral meghintjük tetejét.
Nekem kissé híg lett a krém, legközelebb picit tovább főzöm, és a habhoz keverve kézi habverővel fogom összekeverni, nem keverem nagyon, mint most, de ettől függetlenül nagyon- nagyon finom sütemény lett belőle!!
Nagyon-nagyon guszta, nagyon finomságosnak látszik! :)
VálaszTörlésKöszi szépen! Nagyon finomságos volt, csak a krém állaga hibádzott kicsit, de így is csúszott lefelé mindenki torkán rendesen. :D
TörlésJuj, ez nagyon csábító! Én is cseresznyéset akarok sütni, de még nem döntöttem. Ez is esélyes!
VálaszTörlésÉn mikor Gabriellánál megláttam az ehhez hasonló cseresznyést, ugyanígy éreztem. :))) Aztán mikor ezt is megláttam ez mellett döntöttem... :)
TörlésNagyon jól néz ki, jöhetne belőle :)
VálaszTörlésÉn még nem is ettem idén cseresznyét :(
Köszi! Igen én is csak azért vagyok ennyire ellátva vele, mert kaptam jó sokat belőle. :)
TörlésNa ilyen habos gyümölcsös sütire vágyom!! Még sosem ettem ilyen párosítást!! :))
VálaszTörlésNekem épp most sül ! :)
VálaszTörlés