2011. december 4., vasárnap

Túrós rózsapogácsa



Ez is hirtelen felindulásból készült tegnap délután. 
Annyira megtetszett, gondoltam egy életem megsütöm. Már a tészta összeállításánál sem úgy alakult ahogy vártam. Nagyon lágy volt, nem akart összeállni, így bőven kellett hozzá tennem lisztet. Aztán a hajtogatás következett, mit mondjak, nyersen még csak- csak kinézett valahogyan, de megsülve? majd mutatom... :)
Viszont egy valami biztos, az íze nagyon finom!
Szóval, ha igazán szépséges formájában szeretnétek látni, akkor Jade oldalára látogassatok el.


Hozzávalók:

  • 50 dkg. BL 80-as liszt
  • 3 tojás
  • 10 dkg. cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • fél tk. só
  • fél dl. olaj
  • 2,5 dl. tej
  • reszelt citromhéj
  • vaj vagy tojás a kenéshez

A töltelékhez:
  • 50 dkg. túró
  • 2 tojás
  • 20 dkg. cukor
  • vaníliakivonat
  • reszelt citromhéj
  • csipetnyi só
  • 1-2 evőkanál búzadara (ha szükséges).

Elkészítés:


Az élesztőt felfuttatjuk kevés langyos, cukrozott tejben, majd a többi hozzávalóval rugalmas, közepesen lágy kalácstésztát dagasztunk. 

Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
Közben összekeverjük a töltelék hozzávalóit, ha lágynak találjuk, adjunk hozzá búzadarát is.
A megkelt tésztát 16 egyforma darabra osztjuk (ha nagyobb pogácsákat szeretnénk, osszuk 12 db-ra). 
Egyenként nagyjából 10-12 cm átmérőjű körformára nyújtjuk és 6 vágást ejtünk rajta. 
A közepére teszünk 1-2 evőkanálnyit a töltelékből, majd minden második szirmot felhajtunk és kissé összenyomkodjuk a széleket.
Ezután a megmaradt szirmokat hajtjuk föl és összecsíptetjük. 
Hagyjuk duplájára kelni a pogácsákat/briósokat, majd megkenjük tojással vagy olvasztott vajjal. 
180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, porcukorral meghintve tálaljuk.

Mint írtam is nekem a megadott liszt mennyisége kevés volt, jó néhány evőkanállal gyúrtam még hozzá. (Így utólag azt gondolom, még mehetett volna bele).
A túró 50 dkg. volt, még így is maradt néhány kanálnyi, és tettem hozzá darát.




9 megjegyzés:

  1. Gyönyörűt és finomat alkottál!!! hirtelen felindulásból megennék párat :)

    VálaszTörlés
  2. Egyetértek Vicuskával:) Nekem nagyon tetszenek:) Kelt tésztából elég nehéz lehet rózsát készíteni, hogy úgy is maradjon sütés után. Nagyon szívesen megkóstolnám.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett a süteményed, guszta! Nem tudom mi a gondod? Szép formásak, nagyon szívesen
    megkóstolnám csak azért hogy tudjam az ízét is!:-)

    VálaszTörlés
  4. Nekem sem kell bátorítás, behunyt szemmel eltüntetnék egy párat, annyira kívánatosak!!!

    VálaszTörlés
  5. Nekem bizony nagyon tetszik és nem kéretném magam, ha megkínálnál, főleg ilyen jól meghintve porcukival! Imádom, nemhiba sütöttem hasonló, (túrós batyut)én is! Az adventi koszorúd vagy az imitáció nagyon ötletes a háttérben! :D

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen mindenkinek a kedves hozzászólást! :)))

    Barbi!
    Az az adventi koszorúm. Helyszűke miatt alkotva egyszerűre, és hosszúkásra. :D

    VálaszTörlés