Ez az a recept ami talán a legegyszerűbb, de nagyon- nagyon finom kenyér készül belőle. Készítettem már sima lisztből, illetve 3/4 rész sima- 1/4 részt Teljes kiőrlésű rozsliszt, vagy éppen a rozsliszt helyett Graham lisztből is. Készült már magokkal és anélkül. Készítettem már a tésztáját kenyérsütőben, és dagasztógép által dagasztva. Kenyérsütőben talán a legegyszerűbb akkor abban is kelesztem. :) A kép az éppen Graham lisztes változatról készült. Hozzávalók:
50 dkg. liszt
1 lapos ek. cukor
2,5 dkg. élesztő
2,5- 3 dl. víz
2 ek. olaj
1 tk. só.
Elkészítés:
A kenyérsütőgép üstjébe teszem a hozzávalókat, úgy, hogy a folyékony részek és a só legyen alul. Erre a száraz hozzávalók. Bekapcsolom- dagasztás- kelesztés programra. Amikor sípol szoktam hozzá tenni 1- 2 ek. magkeveréket. Mikor megkelt enyhén lisztezett felületen megformázom, majd beleteszem egy sütőpapírral kibélelt formába. Bevagdosom, letakarom, majd ismét hagyom kelni, míg közel dupla akkora nem lesz. Lekenem egy kevés vízzel, és az előmelegített 190 C fokos sütőben készre sütöm 40- 45 perc alatt. Rácsra téve hagyom kihűlni. Ha nem kenyérsütőben készül, futtassuk fel kevés cukros vízben az élesztőt, majd dagasszuk be a tésztát. Kelesszük meg, innentől már a fent leírtakkal folytathatjuk tovább.
Ez annyira de annyira finom! A gyerekeim alig bírtak vele leállni. :) Puha, könnyed a tésztája és nagyon ízletes. Nem utolsó sorban pedig nagyon gyorsan elkészül. Ajánlom kipróbálásra. Recept innen. 12 db. lesz belőle. Elkészítés:
15 dkg. liszt
15 dkg. puha margarin
10 dkg. cukor
12 dkg. instant cukrozott kakaópor
1/2 cs. sütőpor
4 ek. meggylekvár
2 db. tojás
3 ek. tej
(szükség szerint a tészta lazításához).
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 180 C fokra. A muffinformát kibéleljük papírral. A margarint összekeverjük a cukorral, a kakaóval, hozzáadjuk a tojásokat, a meggylekvárt, elkeverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Átkeverjük. A muffinformába kanalazzuk. Én fagyis kanállal szoktam belekanalazni. :) Kb. 20 perc alatt megsütjük. Tűpróba! Legalább 5 percet hagyjuk a formában, majd rácson hűtsük ki teljesen.
Robotgéppel kevertem össze, de nem habosítottam, csak épp, amíg elkeveredtek a hozzávalók. Nem tettem bele tejet. A lekvárt sem sajnáltam, enyhén púpozva tettem bele.
Egy nagyon gyorsan elkészíthető, nagyon egyszerű, és finom édességet hoztam. Itt találtam.
Hozzávalók:
50 dkg. túró
10 dkg. vaj/ margarin
15 dkg. cukor
1 cs. vaníliás pudingpor
3 db. tojás
1 cs. vaníliás cukor
5 dkg. mazsola (elhagyható).
Elkészítés: A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként belekeverjük a tojássárgákat, a vaníliás cukrot és a pudingport, majd a túrót és a mazsolát. A fehérjét felverjük kemény habnak, és ezt is beleforgatjuk a masszába óvatosan. Sütőpapírral bélelt kisméretű (20x30 cm.) tepsibe rakjuk, és előmelegített 180 C fokos sütőben pirosra sütjük.