2013. november 29., péntek

Spanyol csirketál vajbabbal



Trollanyutól már elég sok mindent elkészítettem. Hihetetlen energiával tölti fel a jobbnál- jobb recepteket. Most erre a receptre esett a választásom. Érdemes volt kipróbálni, nagyon finom. Mi rizzsel ettük.
Nálam valamicskét módosultak a hozzávalók, a recept végén írom, hogy miben.




Hozzávalók:
  • pár kanál olíva olaj
  • 60 dkg. csirkemell filé kockára vágva
  • 1 szál póréhagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 friss chili apróra vágva
  • 2 tk. őrölt pirospaprika
  • 1és 1/2 doboz aprított paradicsom konzerv (nálam 5 dl. sűrű paradicsomlé)
  • 3 ek.balzsamecet (kimaradt)
  • 3-4 dl. csirkeleves
  • 2 babérlevél
  • 2 tk. szárított kakukkfű (lehet friss is)
  • 2 doboz vajbab konzerv (nálam most fagyasztott)
  • aprított petrezselyem
  • só, bors.



Elkészítés:

A csirkemell kockákat sózzuk, borsozzuk, egy nagyobb serpenyőben melegítsünk olajat és a húst pár perc alatt pirítsuk át.
Kiszedjük egy tányérra.
A póréhagymát apróra vágjuk, megfuttatjuk az olajon, hozzáadjuk a fokhagymát, az aprított chilit és az őrölt paprikát is.
Visszatesszük a húst, felöntjük a csirkelevessel és a paradicsommal.
Hozzáadjuk a babérlevelet, a balzsamecetet és a szárított kakukkfüvet.
Felforraljuk, majd a babot is hozzáadva alaplángon lefedve jól besűrítjük a szószt.
A csirkemell kockáknak kevesebb idő kell nyilván, mint a comboknak, de a szószt jól be kell sűríteni, úgy finom.
A végén még ízesítjük szükség szerint sóval, borssal és friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Friss kenyér, bagett illik hozzá, de éppen főtt krumplival, rizzsel is tálalható.

Balzsamecetem nincs itthon, így vörösborecetet és 2 tk. cukrot adtam hozzá helyette. Fagyasztott babom volt így azzal főztem, ezért kicsit több húsleves alaplét használtam hozzá.






Jó étvágyat! :)

2013. november 24., vasárnap

Görög csirke




Kolléganőm hozott egyszer ebédre ilyen csirkét. Nagyon guszta volt, kipróbáltam, bejött. Nagyon finom, és egyszerű. Eredeti recept itt található.



Hozzávalók:

  • 1 db. 1,5 kg-os csirke
  • 75 dkg. krumpli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • füstölt szalonna
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 citrom leve
  • 10 dkg. rizs
  • 2 dl. víz
  • reszelt sajt
  • só, fűszerek, ízlés szerint.


Elkészítés:

A krumplit karikára vágjuk.

A rizzsel és az apróra vágott vöröshagymával összekeverjük, majd megsózzuk. Egy tűzálló tálat (tepsit) kibélelünk vékony füstölt szalonna csíkokkal, és beleöntjük a rizses krumplit.
A csirkét feldaraboljuk, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük, és a krumplira rakjuk. A citrom levét kifacsarjuk, a fokhagymát összetörjük, elkeverjük a 2 dl. vízben, és a csirkére öntjük.
A tálat alufóliával letakarjuk, 190 C fokos sütőben puhára sütjük a csirkét.
Ezután a fóliát levesszük, a tetejére sajtot reszelünk és rápirítjuk.

Már többször elkészült a rizst mindig másfélszeres adagra növelem, és annak megfelelő mennyiségű vizet használok hozzá. A húst a legelején szoktam fűszerezni.





Jó étvágyat! :)

2013. november 22., péntek

Csokis pite




A gyerekeknek nagyon bejött. A hozzászólások hatására eleve több liszttel kezdtem hozzá. A receptet Aliz oldalán találtam.



Hozzávalók:
A tésztához: 
  • 30 dkg. liszt
  • 15 dkg. margarin
  • 2 ek. tejföl
  • 2 tojás sárgája
  • 10 dkg. cukor
  • csipetnyi só

A krémhez:
  • 3 dl. tej
  • 10 dkg. csokoládé
  • 15 dkg. cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 púpos! ek. liszt
  • 4 tojásfehérje.


Elkészítés:

A margarint a liszttel összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tejfölt, a tojások sárgáját, a cukrot és a csipetnyi sót.
Gyorsan összedolgozzuk és betesszük a hűtőbe pihenni, amíg elkészítjük a tölteléket.
A tejet felforrósítjuk a csokoládéval.
A cukrot összekeverjük a liszttel, a tojások sárgájával, hozzáöntjük a csokis tejet és sűrűre főzzük.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd belekeverjük a csokis masszát. (Nem kell megvárni míg kihűl).
Egy kb. 30-22 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk.
A tésztát elfelezzük (alulra kicsit nagyobb rész kerüljön!), kinyújtjuk és a sodrófára tekerve a tepsibe terítjük.
Beleöntjük a csokis masszát, majd a tetejére helyezzük a másik kinyújtott lapot.
A tetejét cukros tejjel megkenjük, villával megszurkáljuk és előmelegített 180 C fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.





  



2013. november 17., vasárnap

Kuria- szelet



Ez a süti valamikor szintén a nyár elején készült.
Mónika Váncza blogján jártam ismét, onnan hoztam. Az eredeti recept a blogon olvasható. Nagyon finom, könnyű elkészíteni, a tésztája pedig valóban pihe- puha piskóta aminek az érdekessége, hogy tejföl van benne. Köszi szépen a receptet Mónika!!


Hozzávalók:

A tésztához:
  • 4 tojás
  • 10 dkg. cukor
  • 1/2 cs. vaníliás cukor
  • 1 dl. tejföl
  • 4 ek. liszt
  • 1/2 cs. sütőpor

A töltelékhez:
  • 10 dkg. őrölt dió
  • baracklekvár kb. fél üveggel.  



Elkészítés:

A tojást szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük.
A tojás sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük, belekeverjük a tejfölt is.
Ha habosra kevertük, hozzáadjuk a lisztet, sütőport és legvégül óvatosan a kemény tojáshabot.
Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, és 180 C fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Kihűtjük.
Kihűlés után a tésztát kettévágjuk, majd a dióval elkevert barackízzel megkenjük. Ráborítjuk a másik felét, és szeleteljük.
Porcukorral megszórva kínáljuk.




2013. november 16., szombat

Őszibarack krémleves




Még egy őszibarack leves. :) Nagyon- nagyon finom!! A receptet itt találtam.


Hozzávalók:
  • 10 db. őszibarack
  • ízlés szerint cukor (nálam 2 ek.)
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 5 dl. víz
  • 2 dl. tej
  • 1 dl. tejszín
  • 1 dl. édes fehérbor
  • reszelt narancshéj (nálam elmaradt).



Elkészítés: 

A barackokat megmossuk, kimagozzuk, héját lehúzzuk.
5 db. őszibarackot leturmixolunk, majd hozzáöntjük a vizet és a tejet.
Ízlés szerinti mennyiségű cukrot és vaníliás cukrot adunk hozzá, reszelt narancshéjjal ízesítjük.
Feltesszük a tűzre, és forrásig főzzük.
Majd hozzáadjuk a bort és a tejszínt, és így is kiforraljuk.
Ezután levesszük a tűzről, hozzáadjuk a maradék barackot felkockázva.
Jól lehűtjük és tálaljuk.




Jó étvágyat! :)

2013. november 9., szombat

Grízes- (őszi)barackos süti


Gyorsan elkészíthető, egyszerű és finom sütemény, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a gyerekeim se perc alatt eltüntették. A receptet erről az oldalról hoztam.


Hozzávalók:
  • 5-6 db. (őszi)barack (közepes méretű, sárga húsú)
  • 10 dkg. + 1 ek. búzadara
  • 10 dkg. liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 25 dkg. natúr joghurt
  • 2 db. tojás
  • 8 dkg. cukor
  • 7 dkg. olvasztott margarin
  • 1 vaníliarúd
  • 1/2 citrom leve.


Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzámérjük a búzadarát, belekeverjük a sütőport.
A joghurtot, a tojásokat, a cukrot és a vaníliarúd kikapart magjait egy másik tálban, kézi habverő segítségével összekeverjük.
Hozzáadjuk a már kihűlt, olvasztott vajat, majd több részletben a lisztes keveréket is.

A tésztát minimum fél órát állni hagyjuk, hogy ez idő alatt a búzadaraszemek megszívhassák magukat, megpuhulhassanak.
Közben előkészítjük a gyümölcsöt: a barackokat megmossuk, lehúzzuk a héjukat, kimagozzuk és vékony (kb. 0,5 cm-es cikkekre) vágjuk. Sárgabarack esetében a barackot megmossuk, kimagozzuk, félbe vágjuk, vagy kockákra daraboljuk.

Citromlével lecsöpögtetjük, összeforgatjuk az evőkanálnyi búzadarával, és szűrőbe tesszük, hagyjuk a levét lecsöpögni.
A masszát kisebb kivajazott-lisztezett tepsibe simítjuk.
A tetejére rakosgatjuk a barackszeleteket.
Előmelegített 180 C fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.

Tűpróba!










2013. november 5., kedd

Őszibarackos túrótorta

Kedves Lányok!
Köszönöm szépen mindenkinek a biztatást, a bátorítást és az együttérzést. Nagyon- nagyon jól esik!






Az idei barackunkból készült ez a süti, de befőttből is elkészíthető. Nagyon finom a túró- barack párosítás. Érdemes kipróbálni.





Hozzávalók:
(26 cm. átmérőjű kapcsos tortaformához)
  • 50 dkg. túró
  • 3 ek. olaj
  • 3 ek. tej
  • 12,5 dkg. cukor
  • 20 dkg. liszt
  • 2 tk. sütőpor
  • 1 dl. tejszín
  • 3 tojás
  • 2 ek. vaníliás cukor
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 2 ek. búzadara
  • 50 dkg. őszibarack (vagy 1 doboz őszibarackbefőtt)
  • szóráshoz: 2 ek. porcukor




Elkészítés:

A túrót áttörjük.
7,5 dkg-nyi túrót a tejjel, az olajjal és 2,5 dkg cukorral összekeverünk.
A lisztet és a sütőport elvegyítjük. és a túrós masszával összegyúrjuk. (Ha szükséges óvatosan adagoljunk hozzá kevés tejet, könnyen gyúrható tésztát kell kapjunk).
A formát alaposan kikenjük.
A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk és kibéleljük vele a tortaformát úgy, hogy 3 centis pereme legyen.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
A tejszínt a maradék cukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük, beletesszük a tojássárgákat.
A keményítőt összekeverjük a búzadarával, és a maradék túróval együtt a tojássárgás tejszínhez adjuk.
Hozzákeverjük a habot is.
A sütőt előmelegítjük 200 C fokra.
Ha friss gyümölcsből készítjük akkor a barackot egy pillanatra forró vízbe mártjuk, meghámozzuk, elfelezzük és kimagozzuk. Ha befőttből készítjük: a befőttet lecsepegtetjük.
A túrós massza egyharmadát a tésztára kenjük, a hámozott barackokkal kirakjuk és a maradék töltelékkel betakarjuk.
A sütőben kb. 50- 60 percig sütjük, majd a kikapcsolt sütőben hagyjuk 10 percig pihenni.
Kihűtjük, porcukorral megszórjuk, tálaljuk.